Obecně prospěšná společnost Prostor+ poprvé realizuje projekt s mezinárodním přesahem na podporu mladých znevýhodněných lidí ve věku 18–29 let, kterým se z nejrůznějších důvodů nedaří jak v pracovním, tak často i v osobním životě. Ve spolupráci s Úřady práce, prostřednictvím mediální kampaně a vlstních poskytovaných služeb bylo osloveno celkem 80 potenciálních zájemců. Do projektu se zapojilo celkem 18 osob. První fázi projektu momentálně absolvuje 16 vybraných kandidátů a pouze 10 z nich odletí na 60 denní stáž do Dublinu. Konečná fáze projektu bude zaměřena na podporu účastníků při hledání zaměstnání nebo návratu do vzdělávání a vyhodnocení individuálního vzdělávacího a rozvojového plánu.

V rámci přípravné fáze účastníci projektu absolvují nejrůznější aktivity – vstupní diagnostiku, individuální poradenství a podporu, jazykovou přípravu, školení finanční gramotnosti, multikulturní trénink zaměřený na reálie Irska, seznámí se se zástupci dodavatele zahraniční stáže, obdrží praktické informace k zajištění stáže, organizaci cesty a místu pobytu, a v neposlední řadě se zúčastní víkendového integračního workshopu zaměřeného na ověření návyků účastníků a jejich schopnosti změny prostředí, stmelení skupiny stážistů a podporu týmové spolupráce. V rámci online meetingů se zástupci dodavatele stáže v Irsku jim bude vybrána vhodná pracovní pozice dle jejich individuálních schopností, znalostí a dovedností.

Druhou fází projektu je zahraniční stáž – docházka do práce je pětidenní, kdy jeden den navíc probíhá výuka angličtiny v jazykové škole. Stáž je bezplatná, ovšem její účastníci dostávají každý týden kapesné, ze kterého si platí stravu, dopravu do práce a individuální potřeby. Po celou dobu je v Irsku s účastníky minimálně 1 osoba (mentor) se znalostí českého i anglického jazyka, která řeší veškeré nenadálé situace a zajišťuje zpětnou vazbu mezi dodavatelskými firmami a účastníky stáže. V rámci projektu probíhají i doprovodné motivační a integrační akce. Dodavatele stáží v Irsku je INIIntern-National Ireland Ltd. Z Dublinu, která má více jak 20 let zkušeností se zajištěním stáže na míru pro účastníky z celého Světa.

Finální fáze projektu je zaměřena na individuální podporu při dalším směrování účastníků projektu (poradenství je možno rozšířit o podporu při oddlužení a řešení exekucí, navazující na obecné školení finanční gramotnosti v přípravné fázi), podporu účastníků při hledání zaměstnání nebo návratu do vzdělávání (kariérní poradenství, příprava pro výběrová řízení, monitoring potenciálních zaměstnavatelů apod.). Závěrem je vyhodnocen individuální vzdělávací a rozvojový plán a posouzen dopad aktivit projektu na kompetence účastníků.

Věříme, že tento projekt může dopomoci mladým lidem v nelehké životní situaci odrazit se od pomyslného dna, načerpat spoustu cenných zkušeností, zážitků, navázat cenné kontakty a přispět k celkovému osobnímu ro¬zvoji.

Projekt má reg. číslo CZ.03.01.01/00/23_096/0001613